De alombekende saté van de haas – daar onstaat regelmatig verwarring over. Is het vlees van een haas of varken? Saté van de haas wordt gemaakt van de varkenshaas, de meest malse spier van het varken. Waar komt dan die naam vandaan? De vorm van de spier is enigszins te vergelijken met een haas.

Dit is een relatief eenvoudig recept: ’s ochtends voorbereiden, ’s avonds grillen.

Aantal Omschrijving Winkel
1 xUiSupermarkt
3 xTeen knoflookSupermarkt
2 xRode peperSupermarkt
7 EetlepelsKetjap ManisSupermarkt
1 EetlepelLimoensapSupermarkt
1 TheelepelDjahéSupermarkt
300 gVarkenshaasBeef Exclusief

Voorbereiding
Snijd de ui, rode peper en drie tenen knoflook klein. Doe zeven eetlepels ketjap manis, een eetlepel limoensap en een theelepel gemberpoeder samen met de fijngehakte ui, peper en knoflook in een bakje. Snijd grote stukken van de varkenshaas, ongeveer de lengte van twee vingerkootjes. Marineer de stukken en laat deze minimaal zes, maar het liefst twaalf uur rusten in de koelkast.

Marinade

Als je een pittige saté wilt, dan kun je ervoor kiezen om de zaadlijsten ook te versnijden voor in de marinade. Als je een wat mildere saté wilt, snij dan de zaadlijsten uit de peper(s).

Zorg ervoor dat je brede, platte spiezen hebt of gebruik twee spiezen om de varkenshaas aan te rijgen. Waarom twee? Doorgaans zijn de satéspiezen rond en dun. Omdat je grote stukken vlees hebt gesneden, komt er best wat gewicht aan de spies. Als de stukken niet precies door het midden aan de spiezen geregen zijn, zal het zwaarste deel naar de kolen draaien. Het gevolg: ongelijkmatige garing.

Spiezen

Zorg ervoor dat je brede, platte spiezen hebt of gebruik twee spiezen om de varkenshaas aan te rijgen, dit voorkomt ongelijkmatige garing.

Bereiding
Steek de kamado aan. Zorg dat de temperatuur van de kamado op 150 c staat. Als je spiezen lang genoeg zijn dan hoef je geen rooster te gebruiken, je kunt ze dan op de vuurring laten rusten. Als dit niet het geval is, maak dan van aluminiumfolie twee “staanders” – zodat het vlees het rooster niet aanraakt. Dit is belangrijk, omdat je harde grillstrepen op het vlees krijgt. Zonde.

Saté van de haas

Heerlijke saté van de haas met ui, knoflook en peper.

Grill de spiezen  zeven tot tien minuten boven het vuur. Je kunt de vingertest gebruiken om de gaarheid van het vlees te testen. In de tussentijd kun je ketjap manis uit de marinade gieten en de rest (ui, knoflook, peper) bij de satesaus in de pan gooien. Dit geeft een extra bite aan je satésaus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *